Жаңалық - Пайдалы кеңестер
новость от 29.12.2020
Ішуге және тамақ дайындауға арналған суды қалай жұмсартуға болады
Кермектік – еріген тұздардың (көп жағдайда кальций мен магний) деңгейін анықтайтын судың сипаттамаларының бірі. Бұл көрсеткіш сұйықтықтың дәміне және денсаулыққа айтарлықтай кері әсер етеді. Судың кермектігінен тұрмыстық техника да зардап шегеді.
Суды өз қолыңызбен тез және айтарлықтай шығындарсыз жұмсартудың көптеген жолдары бар. Сізге су қажет болған мақсатқа байланысты әдістер әр түрлі болуы мүмкін.
Қайнау
Термиялық өңдеу – ең қарапайым және қол жетімді әдіс. Химиялық элементтердің иондық байланыстары жоғары температураның әсерінен тез бұзылып, тұнба түзеді.
Неғұрлым күрделі нұсқа – бір сағат қайнату, содан кейін тәулік бойы тұндыру. Бұл әдіс көмірқышқыл газының буларын, металл тұздары мен хлоридтерді жояды.
Бұл әдістің кемшілігі – ыдыс-аяқта әк тасының тез пайда болуы және судың органолептикалық қасиеттерінің нашарлауы.
Мұздату әдісі
Сіз сонымен қатар суды мұздату арқылы жұмсарта аласыз. Бұл жағдайда төмен температура металл тұздарына әсер етеді. Суды мұздатқышқа салғанда, оның мұздатылғандығына көз жеткізіңіз. Мұздатылмаған сұйықтықтың шамамен 10%-ы қалғанда, қалған бөлігі төгіліп, мұз ерітуге қалдырылады. Тұздардың көп бөлігі мұздатылмаған сумен қосылады, ал олардың кейбіреулері төменгі жағында шөгінді түрінде де болуы мүмкін. Ерігеннен кейін сұйықтық ішуге және тамақ пісіруге жарайды.
Реагенттермен тазарту
Тамақ пісіруге арналған суды жұмсарту үшін сода қолданыңыз. Ол қышқылдықты және металл тұздарының мөлшерін азайтады. Тамақ пісіруге арналған суды жұмсарту үшін 3 литр сұйықтыққа 1 шай қасық сода салыңыз.
барлық дауыс: 5073
дауыс мұрағаты