Жаңалық - Микс
новость от 14.12.2020
Шай туралы аз танымал 5 факт
1. Барлық шайлар бір өсімдіктен жасалады. Танысыңыз – Camellia sinensis, немесе қытайлық камелия, шай өсімдігі, оның жапырақтары мен бүршіктерінен шайдың барлық түрлері жасалынады.
2. Шай кофеинсіз болмайды. Камелиядан дайындалған шайдың барлық сорттары әр түрлі болғанына қарамастан кофеин алкалоидынан тұрады, ол тек оның мөлшерін анықтайды.
3. Шайды қайнаған сумен демдеуге болмайды. Қайнаған сумен демделуі қажет шайдың тек бірнеше сорттары ғана бар, бірақ шай шикізатының көп бөлігі 65-тен 80 градус температурада ыстық сумен ғана демделуі керек. Мұндай жағдайлар дайын шай сусынының дәмін және хош иісін жоғалтпайды, сонымен қатар ащы дәм беретін артық таниндердің сусынға түсуіне жол бермейді.
4. Шай шикізаты бірнеше рет қайнатуға жарамды. Бұл әсіресе қызыл және жасыл шайларға қатысты. Бұл саладағы рекордсмендер қытайлық улун және пуэр сорттары болып табылады, олар әр келесі қайнатқан сайын жақсарады. Алайда бір рет қайнатылған шай жапырақтары тек сол күні қайнату үшін қолданылуы керек екенін ескерген жөн.
5. Арықтауға арналған диеталық шай – бар ма? Аздыратын шай жоқ. Камелия шайының жапырақтарының қатысуымен де, онсыз да. Біздің планетамыздың флорасында бірде-бір өсімдікте артық калорияларды күйдіретін немесе май қабаттарын ерітетін заттар жоқ.
барлық дауыс: 5078
дауыс мұрағаты