Жаңалық - Әлем жаңалықтары
новость от 13.12.2021
ИНЖЕНЕРЛЕР СУДЫҢ МИНИМАЛДЫ ҚАТУ ТЕМПЕРАТУРАСЫН АНЫҚТАДЫ
Экспериментке шамамен 150 нанометрдің кішкентай тамшылары тартылды. Бақылаулар көрсеткендей, материалдың беті мен су тамшысы арасындағы жұмсақ шекара, тіпті қатты мұздату кезінде де мұздың пайда болуына жол бермейді. Судың қату температурасы қоршаған орта қысымының жоғарылауымен төмендейді. Егер бір тамшы су жұмсақ бетке тиіп тұрса, қатты беттерге қарағанда, мұздату температурасы әлдеқайда төмен болады.
Яғни, белгілі бір жағдайларда, бірнеше нанометр мөлшердегі су тамшысы -44 градусқа дейінгі суықта қатып қалудан алшақ болады. Бұл криоконсервация үшін өте маңызды. Дененің ішіндегі судың ұсақ тамшылары қатып, жасушалардың бұзылуына немесе өліміне әкелуі мүмкін. Ал, жаңа деректер арқылы ғалымдар бұған жол бермеудің жолын таба алады.
барлық дауыс: 5078
дауыс мұрағаты