Су туралы қызықты фактілер
Дәрігерлердің пайдалы кеңестері- Сағат 11.00 – ден 16.00-ге дейін күн белсенділігі сағатында көшеге жиі шығыңыз.
- Суды аз-аздан, бір-екі жұтымнан, бірақ әрбір 30 минут сайын ішу керек. Суды бірден ішуге болмайды – бұлай жүрек-қантамыр жүйесін артық сұйықтықпен қайта жүктеу арқылы жүрек ұстамасын тудыруға болады. Жүрек-қантамыр ауруларымен ауыратын адамдарға сұйықтық көлемін 1-1, 5 литрге дейін шектеу керек. Термен бөлінетін тұздар мен микроэлементтердің орнын толтыру үшін минералды сілтілі суды қолданған жөн. Алкогольден мүлдем бас тарту керек, себебі оның әсері сезімді бұрмалайды: адам қызып кететінін байқамайды.
Уақыт өте келе бет, мойын, шынтақ және тізені сулап тұру керек, себебі онда
қан тамырлары болады. Бұл денені салқындатуға көмектеседі.
Ауа баптағыштар мен желдеткіштер, егер олардың ауасы жанына емес, тікелейадамға
берсе, әсіресе ыстық көшеден суық бөлмеге кірсе қауіпті. Осылайша ауырып қалу
қаупі артады. Суық сумен бассейнге немесе су айдынына секіруге қатаң тыйым
салынады, себебі температураның күрт өзгеруі тамырлы спазм, шок немесе тіпті
жүрек ұстамасына алып келуі мүмкін. Көлеңкеде алдын-ала салқындаа алғаннан кейін
түсу қажет.
Ыстықта ұзақ уақыт бойы еңкейіп, басын түсіріп жұмыс істеу өте қауіпті. Бұл жағдай қысымның күрт көтерілуін тудыруы мүмкін.
Күн өту салдарынан нашар болған адамға алғашқы көмек
- кеудесін киімнен босату.
- бөлмеде ауа баптағышын немесе желдеткішті қосу қажет. Егер сіз көшеде немесе көлікте болсаңыз, онда зардап шегушіні көлеңкеге көшіру керек.
- Нашар болған адамға су шашып, басына дымқыл сүлгіні немесе майлықты қою. Оларды мойын мен қолтықтың ірі тамырларына қою керек. Егер зардап шегушіге жақсы болмаса, «жедел жәрдем шақырыңыз».
Су туралы пайдалы кеңестер
Сіз бүгін шөлді сезіндіңіз бе? Егер солай болса, бұл сіздің сол уақытта сәл де болса сусызданғаныңыздың айқын белгісі.
Сіздің денеңіздің шамамен 60% -ы судан тұрады. Бұл дегеніміз, сусыздану жағдайы ағзаның өнімділігімен тікелей байланысты. Адам ағзасының ішіндегі барлық дерлік жүйелері қажетті сусыз қалыпты жұмыс істей алмайды.
Неге су ішу керек екенін анықтайық?
1. Егер біз су ішпесек, біз өлеміз. Бұл маңызды. Сусыз бірнеше күн де өмір сүре алмаймыз.
2. Су қатерлі ісік алдын алады. Түрлі зерттеулер көрсеткендей, ылғалданған ағзада тоқ ішек қатерлі ісігі (45% - ға төмен тәуекел), қуық қатерлі ісігін (50% - ға төмен тәуекел) алу қаупі аз.
3. Су ішкеннен біз азырақ назданамыз. Бұл, рас, көптеген ғылыми зерттеулер су адамның көңіл-күйіне әсер етуі мүмкін және оның ашуланшақтығын төмендетіп немесе ұялшақ етеді. Ойлаңып көріңізші, мүмкін, бақытты сезіну үшін-сізге таза және пайдалы су ішу керек шығар.
4. Суды таңдай отырып, біз шыдамды боламыз. Дұрыс гидратация спорттық нәтижелерді арттырады. Су біздің бұлшық етіміздің 75%-ын құрайды! Сусыздандыру әлсіздік, шаршау, бас айналу және электролиттік теңгерімсіздік әкелуі мүмкін.
5. Су денемізді тонуста сақтауға көмектеседі. Кейде біз шын мәнінде су ішкіміз келген кезде ашпын деп ойлаймыз.
6. Су буындардағы ауырсынуды төмендетеді. Ауыз су жұмсақ және ылғалданған шеміршекті сақтай отырып, буындардың ауыруын азайтуы мүмкін.
7. Су біздің ағзамыздағы қалдықтар мен бактерияларды жууға көмектеседі. Біздің ас қорыту жүйеміз қалыпты жұмыс істеу үшін суды қажет етеді.
8. Су бас ауруын алдын алуға көмектеседі. Кейде бас ауыруын қарапайым сусыздану тудыруы мүмкін, сондықтан ауыз су жағымсыз бас ауыруын болдырмауы немесе жеңілдетуі мүмкін. Келесі жолы, сіз қайтадан басыңыз ауырған кезде, су ішуге тырысыңыз.
9. Су біздің теріміздің нұрлануына көмектеседі. Тері-біздің денеміздің ең үлкен органы. Тұрақты суды тұтыну терінің түсі мен құрылымын жақсартуға болады, бұл ретте су, сондай-ақ тиісті түрде жаңа жасушалардың құрылысына ықпал етеді. Ауыз су дененің температурасын реттеуге көмектеседі.
10. Су метаболизм үшін қажет. Су ағзада қоректік заттарды дұрыс сіңуі үшін
қажет. Су-ағзаның көлік жүйесі, біз сусызданғанда, заттар сіңірілмейді.
Тағы бірнеше кеңестер:
Сіздің ағзаңыз сусыздануы мүмкін екенін еске салу ретінде барлық жерде су құйылған бөтелкені алып жүріңіз.
Жаңа піскен жемістер мен көкөністерді жеңіз-оның құрамында көп су бар.
Тұрмыста суды қолдану бойынша 7 пайдалы кеңес
1. Үтікті тазалау
Егер үтіктеу процесінде үтікте қара дақ пайда болса, ал күрделі тазалауға уақыт болмаса, мата кесегінің көмегімен жағдайды тез түзетуге болады: оны сулаңыз және үтіктің «табанын» жақсылап сүртіңіз – ыстық дақ тез кетеді.
2. Айнаны тазалау
Айна – ғажайып зат: әрқашанда да көз алдымызда, бірақ үй жинаған кезде әрдайым ұмыт қалады. сондықтан оны қонақ келер алдында жүгіріп жүріп үш секунда тазалауға тура келеді. Жақсы бір ұмытылған әдіс бар, бұны шыны тазалағыштар мен басқа да арнайы құрал-саймандарды қолданбай, санаулы секундтарда істеуге болады: айнаға суық су шашыңыз, содан кейін бірден газетпен сүртіп шығыңыз.
3. Сүт қайнату
Сүт қайнатқан кезде түбі күйіп кетпеу үшін, тәжірибелі үй бикелері былай жасайды: алдымен ыдысқа суық ауыз суын құйып, қайнатады, содан кейін сүт құяды. Бұл жағдайда сүттің түбі күйіп кетпейді және жағымсыз дәм бермейді.
4. Кальмарды дайындау
Егер кальмарды ұнатсаңыз, бірақ оның сыртқы қабығын тазалап, әуре болуды ұнатпаңыз, мұндай кеңесті ескеріңіз: мұзын ерітпей, кальмарды терең ыдысқа салып, бірнеше секундқа ыстық суға салып қойыңыз. Ыстық судан бірден төгіп, суық су құйыңыз. Сыртқы қабығы оңай тазаланады.
5.Ботқаны түйіршіксіз дайындау
Түйіршікті ұнтақ жарма ботқасы – кеңес дәуірі балалық шағының қорқынышы болса, түйіршіксіз ботқа – нағыз үй бикесінің мақтанышы. Егер ұнтақ жармасын қайнаған суға емес, салқын суға қосып дайындаса, мұны дайындау оңай. Содан кейін ботқаны отқа қойып, қайнатып, жақсылап қозғап тұрса болғаны. Нәтижесінде – түйіршіксіз ботқа дайын!
6. Грек жаңғағын қабығынан тазарту
Бұл үшін әрине, балға және есік саңылаулары бар, бірақ мұның бәрін жөндеу мен өз саусақтарыңыз үшін зиянсыз жасай аласыз. Бұл үшін сізге ыстық су мен өткір пышақ немесе шанышқы қажет. Жаңғақты қайнаған суға 10 минут салып қойыңыз. Одан кейінпышақтың немесе шанышқының ұшын жаңғақтың тесігіне қойып, бұрап қабығынан тазартуға болады.
7. Тұсқағазды сылып алу және жөндеу салдарын жою
Көктемде көбісіне жөндеу жұмыстары туралы ой келеді, бірақ ескі түсқағаздарды сылып алу қорқыныш туғызады. Күн сайын шаңға тұншығып, қабырғаларды қыру – оңай шаруа емес. Бірақ мынаны жасаса жұмыс әлдеқайда тез және оңай бітеді: шүберекті салқын сумен сулап, түсқағаздарға қойып, ыстық үтікпен үтіктеу қажет. Осыдан кейін түсқағаздың жылы және дымқыл бөлігін қабырғадан бірден ажыратып алу қажет.
Үлкен жөндеу жұмыстарынсыз үйге түсқағаз жабыстырғаннан кейін, көбісі желім дақтарын қалай кетіреміз деген басқа бір мәселемен соқтысып жатады. Бұл өте оңай: су сепкішке таза суық су құйып, дақтарға шашамыз, кейін дымқыл шүберекпен сүртіп аламыз.
Ауыз су режимі
Нашар көңіл-күй және бас ауруларын біз шаршау мен жұмыстағы қиындықтардан деп
түсіндіреміз, таблеткалар ішеміз, жай ғана стақан су ішу қажет болған кезде
дәмді тағамдарды жейміз. Ия, көптеген адамдарды ол таңқалдырады, бірақ көп
жағдайда оның себебі – ағзаға өте қатты әсер ететін – бұл судың жетіспеушілігі.
Әрбір екінші адам күндізгі норманың үш бөлігін ғана ішеді, бұл ағзадағы химиялық
процестердің бұзылуына әкеледі.
Егер жас организм әлі де болса-тапшылықты жеңе алатын болса, жас келе
бірқатар проблемалар пайда болады. Қарапайым сұраққа жауап беріңізші: сіз жиі
бас ауруы мен шаршаудан зардап шегесіз бе, шай мен кофеден басқа қанша су ішесіз?
Егер ауру таңертеңгі сіздің әдеттегі көңіл-күйіңіз болса - ойланатын уақыт келді.
Көп дегеніміз жақсы дегенді білдірмейді.
Соңғы бірнеше жыл ішінде салауатты өмір салты туралы мақалаларда судың бүкіл ағзаның денсаулығы үшін маңыздылығы айтылады. Бұл біздің планетамыздағы ең пайдалы өнім дегенді білдіреді және сіз күн бойы көп ішкен сайын, соғұрлым сау боласыз. Әрбір жұтым жасушаны сауықтырып, жасартады, пайдалы элементтермен толтырылады. Бірақ сарапшылар мұны жоққа шығаруға дайын.
"Газет және журнал мақалаларына қолдау көрсететін сенім бар, біздің су мұқтаждығы тек сумен ғана қанағаттандырылуы тиіс, - дейді диетолог Галь Голдберг.. — Менің әріптестерім және мен адамдар тек су ішсін дегенді атқан емеспіз. Бұл әркімнің жеке ісі».
Тұтынылатын судың көлемі адамның тамақтануына, оның тұратын жеріне, сондай-ақ қызмет түріне байланысты өзгеруі мүмкін. Егер сіз қазір күніне танымал 1,5-2 л су нормасын ұстасаңыз, , онда оны барынша пайда алу үшін дұрыс сағатта ішіңіз.
Суды қай уақытта ішу керек?
8:00. Ашқарынға екі стақан лимон қосылған жылы су. Бұл күннің жақсы бастауы екені дәлелденген. Ашқарынға су ішу — гидратацияның қажетті деңгейіне жету, ағзаны ояту, оны тамақ қабылдауға дайындау әдісі. Айтпақшы, сізге су ішкеннен кейін жарты сағаттан кейін таңғы ас ішуге болады.
11:00. Бөлме температурасындағы бір стақан су. Бұл уақытта су ішу - тәбетті азайту және түскі ас кезінде әдеттегі порцияның жартысын жеу. Түскі асты негізгі тамақтану деп есептейтіндер үшін бұл нағыз асты қадірлеумеу болып көрінеді. Егер сіз денсаулығыңызды түзетіп қана қоймай, арықтағыңыз да келсе, мұны әдетке айналдырыңыз.
13:00. Түскі астан 30 минут бұрын бір стақан жылы су және түскі ас кезінде бір стақан жылы су. Ас кезінде көп сұйықтық ішкен зиян деген аңыз бар. Егер де сіз тәтті немес газдалған сусын ішсеңіз және де көп мөлшерде ішсеңіз, бұл әрине зиян келтіреді. Ал түскі ас кезінде бір стақан жылы су ас қорытуды жақсарту көмектеседі.
16:00. Жарты литр бөлме температурасындағы су. Біз түскі ас пен кешкі ас арасындағы аралықты әртүрлі тағаммен толтырамыз: жеміс, шоколад батон, чипс. Негізі су ішу қажет.
20:00. Бір стақан су. Бұл соңғы кезең. Суға лимон бөлігін және аздап сұйық
бал қосуға болады, ол тек дәмді жақсартып қана қоймай, ағзаға пайда әкеледі.
Мұндай ауыз су режимі ағзаның денсаулығын қамтамасыз етіп қана қоймай, артық
салмақтан арылуға көмектеседі. Енді ешқандай диеталар, аштық және басқа да
шектеулер жоқ. Кестеге сәйкес су ішіп, артық салмақтан арылыңыз, денсаулық пен
күшке ие болыңыз.
Мақала авторы
Яна Петлёвана
Дереккөз: https://sovkusom.ru/
барлық дауыс: 5151
дауыс мұрағаты